specialisaties

specialisaties

waarin zijn onze diëtisten gespecialiseerd?

Voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Of er nu sprake is van een medische aandoening waarbij een diëtische interventie noodzakelijk is, of een wens naar meer verdieping in eetgewoonten en kennis, bbb diëtetiek biedt professionele voedingszorg.

Hier lees je meer over onze specialisaties op het gebied van dieet- en voedingsadvies, zoals diabetes mellitus, hormoonbalans, zwangerschap en hoog chlosterol.

Zowel mannen, vrouwen als kinderen zijn welkom bij bbb diëtetiek.

Gewicht

Een te hoog gewicht kan naast een emotionele belasting leiden tot verschillende complicaties zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De markt voor crashdiëten en voedingsprogramma’s is enorm, maar het levert meestal geen duurzame resultaten op. bbb diëtetiek gelooft in het aanpakken van de algehele leefstijl, zodat mensen zich vanaf de start van de intake zo goed mogelijk voelen. Leren accepteren en stapsgewijs aanpassingen maken in het eetpatroon zal lijden tot duurzame resultaten, zowel mentaal als fysiek. Ook wordt het proces van gewichtsbeheersing aangepakt, omdat het vinden van een nieuwe balans na een periode van afvallen minstens even belangrijk is. Maar ook bij een het behoud van een reeds gezond gewicht, of bij de aanpak van ondergewicht kan advies wenselijk, al dan niet noodzakelijk zijn.

Hormonale disbalans

Hormonen zijn stoffen die signalen sturen door het lichaam, en zo een rol spelen bij verschillende processen zoals vruchtbaarheid, eetlust, spieropbouw en de stofwisseling. Wanneer hormonen uit balans raken, kan dit zich onder andere uiten in ziektebeelden als hypothyreoïdie (traag werkende schildklier), diabetes (mellitus/suikerziekte), PMS (pre-menstrueel sydroom), burn-out en onvruchtbaarheid. bbb beschikt over een methode om hormoonmetingen uit te voeren, waar een  persoonlijk profiel uitrolt. Op basis van dit profiel biedt bbb diëtetiek een passend voedingsadvies om de disbalans te herstellen en zo klachten te verminderen of te voorkomen. Voeding speelt hierbij een essentiële rol. Maar ook voldoende ontspanning en beweging worden meegenomen in ons advies om zo te zorgen voor een betere balans.

Zwangerschap

Tijdens en rondom de zwangerschap is gezonde voeding van essentieel belang. Een volwaardig eetpatroon kan bijdragen aan gezond zwanger worden, het verloop van de zwangerschap (bijvoorbeeld bij zwangerschapsdiabetes of eetbuien), de ontwikkeling van de vrucht en tijdens het proces van borstvoeding voor de kwaliteit van de melk en lichamelijk herstel van de moeder. Het is zeker niet gunstig om te veel te gaan eten. Na de geboorte en op latere leeftijd speelt het eetgedrag van de moeder tijdens de zwangerschap nog een rol bij de fysieke conditie van het kind. bbb diëtetiek kan begeleiding bieden in het zoeken naar de juiste balans om zo optimaal gevoed en gezond mogelijk deze periode te beleven.

Voeding en beweging

Voeding en beweging zijn nauw met elkaar verbonden. Vaak is naast een gezond eetpatroon, beweging noodzakelijk om resultaten te behalen. Bij bbb diëtetiek wordt in alle gevallen van dieetadvies het beweegpatroon meegenomen, want juist deze combinatie kan tot een betere gezondheid en gunstige resultaten leiden. Aanbevelingen zijn gericht op de soort beweging, trainingsintensiteit en –frequentie en de wensen en mogelijkheden van de persoon. Door middel van voeding kan bijvoorbeeld de lichaamssamenstelling en de energiebalans worden hersteld of verbeterd. Door de samenwerking met bbb health boutique  , bbb psychologie en bbb fysiotherapie, kunnen bbb diëtisten op een adequate manier rekening houden met sport en beweging, behorende bij het voedingsadvies.

Diabetes mellitus

Diabetes werd vroeger suikerziekte genoemd. Het is een aandoening waarbij niet genoeg of geen insuline wordt aangemaakt, of waarbij cellen hier niet gevoelig voor zijn. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat een stijgende bloedsuikerspiegel, na het eten van voedsel, weer daalt. Bij diabetes is de bloedsuiker continue te hoog, wat kan leiden tot verschillende complicaties zoals schade aan de nieren en bloedvaten. Er zijn twee vormen van diabetes, namelijk type 1 en type 2. bbb diëtetiek begeleidt diabetes patiënten bij aanpassingen van het voedingspatroon om zo de bloedsuiker te reguleren en indien noodzakelijk gewicht te verliezen, wat positief kan bijdragen aan het verloop van de aandoening.

Hoog cholesterol

Cholesterol is een bouwstof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt en we nodig hebben, maar ook via de voeding in ons bloed terecht komt. Helaas komt bij veel mensen teveel cholesterol via de voeding binnen. Wanneer bloedwaarden te hoog worden, wordt de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Gelukkig is een verhoogd cholesterol een omkeerbaar proces dat door voeding en leefstijl goed kan worden aangepakt. bbb diëtetiek helpt gezonde keuzes te maken in zowel voeding als leefstijl, wat cholesterolwaarden ten gunste komt. Ook bij hypercholesterolemie, een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij cholesterol in verminderde mate wordt afgebroken, kan bbb diëtetiek advies bieden om het voedingspatroon te optimaliseren.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk komt veel voor. Hiervan hoef je niets te merken, maar het kan wel schade in je lichaam veroorzaken. Een passende voeding kan je bloeddruk verbeteren. Zo kan gezonde voeding bijdragen aan het verlagen van je bloeddruk, bijvoorbeeld door je zoutinname te beperken of om af te vallen. Die diëtisten van bbb diëtetiek kunnen je hierbij helpen.

Voedselintoleranties

Een voedselintolerantie is een niet-allergische voedselovergevoeligheid waarbij het lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen. De meest bekende voedselintoleranties zijn lactose-intolerantie, en coeliakie. Bij lactose-intolerantie wordt melksuiker niet goed verdragen, en bij coeliakie geldt dit voor gluten.
Ook kunnen bepaalde stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd zoals conserveermiddelen tot vervelende klachten leiden.
Een voedselintolerantie kan behoorlijk belastend zijn in het dagelijks leven. bbb diëtetiek kan hier begeleiding in bieden. De diëtisten van bbb zorgen voor een aangepast dieet dat binnen iemand leefstijl kan worden toegepast. Door de voedingsmiddelen die klachten bij voedselintoleranties veroorzaken te beperken, kunnen klachten minimaal worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Darmproblemen

Door omstandigheden kunnen de darmen overgevoelig raken, en kunnen klachten als obstipatie, diarree of buikpijn ontstaan. Wanneer geen duidelijke afwijkingen worden gevonden, wordt dan vaak de diagnose prikkelbare darmsyndroom (PDS) gesteld. De klachten kunnen een enorme invloed hebben op de kwaliteit van leven. Door middel van je juiste voeding en bewustwording kunnen klachten afnemen.

De diëtisten van bbb werken onder andere met het FODMAP beperkte dieet. Maar in sommige gevallen geven kleine aanpassingen in de voeding ook al verlichting. Het is een zoektocht naar de juiste balans waar we graag begeleiding in bieden.

Afspraak

Wil je persoonlijk advies? Je kan online een afspraak maken, bellen of mailen