hormonen & balans

hormonen & balans

Hormonen zijn stoffen die signalen sturen door het lichaam, en zo een rol spelen bij verschillende processen zoals vruchtbaarheid, eetlust, spieropbouw en de stofwisseling.

Wanneer hormonen uit balans raken, kan dit zich onder andere uiten in ziektebeelden als hypothyreoïdie (traag werkende schildklier), diabetes (mellitus/suikerziekte), PMS (pre-menstrueel sydroom), burn-out en onvruchtbaarheid. bbb beschikt over een methode om hormoonmetingen uit te voeren, waar een persoonlijk profiel uitrolt.

Op basis van dit profiel biedt bbb diëtetiek een passend voedingsadvies om de disbalans te herstellen en zo klachten te verminderen of te voorkomen. Voeding speelt hierbij een essentiële rol. Maar ook voldoende ontspanning en beweging worden meegenomen in ons advies om zo te zorgen voor een betere balans.

Menopauze en overgang

Iedere vrouw moet er aan geloven, de overgang, ofwel de transitie van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid. Het is een periode waarover vaak te mild wordt gedacht, maar er komt een hoop bij kijken. Je kan ook zeker dingen doen om de effecten te verzachten, vooral op het gebied van voeding, leefstijl en beweging.

Dus hier een aantal facts, tips & trics op een rijtje:

De feiten


De overgang start meestal rond de 50, maar kan ook al veel eerder beginnen. Het is de periode voor, rond en na de laatste menstruatie. De menopauze vindt eigenlijk op één dag plaatst, namelijk de dag van de laatste menstruatie. Na de laatste menstruatie zullen overgangsklachten langzaamaan verminderen.

De overgang heeft hormonaal gezien grofweg twee fases. In de eerste fase, de peri-menopauze, daalt de progesteron- spiegel, waardoor oestrogeen relatief gezien stijgt. We spreken in deze fase ook wel van oestrogeendominantie. Menstruaties zijn pijnlijker, je komt aan, hebt hoofdpijn, houdt vocht vast, je stemmingen wisselen en je slaapt vaak slecht. De tweede fase, de post-menopauze, daalt ook de oestrogeenspiegel doordat de eierstokken niet meer werken. Dit is vaak de periode rond de menopauze, dus bij het onregelmatig worden en wegvallen van je menstruatie. In deze fase worden stemmingen nog heftiger, je krijgt opvliegers, je kan last krijgen van nachtelijke zweetaanvallen, concentratieverlies, incontinentie en osteoporose (botafbraak). De eindperiode is vaak het zwaarste, maar hou vol, want de periode na de overgang wordt door veel vrouwen aangeduid als de meest gelukkige periode van hun leven.

De symptomen

✦ Overgewicht
✦ Wisselende stemmingen
✦ Opvliegers
✦ Slecht slapen en stress
✦ Concentratieverlies
✦ Libido

Food, wat wel of juist niet?

Peri-menopauze
In de eerste fase daalt de progesteronspiegel, waardoor oestrogeen relatief gezien stijgt. We spreken in deze fase ook wel van oestrogeendominantie. Heb je het idee dat je in deze fase zit, dan past de foundation ‘Be Happy’ goed bij je.

Liever niet
Koffie, alcohol en sojaproducten.

Juist wel
Vezels, kaneel, ui, knoflook, prei, bijenpollen, citrusvruchten en kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool, spruitjes, radijs, rucola en kool).

Suppletie
Tarwegras & Agnus Castus (zou een mogelijke overvloed aan oestrogeen kunnen verlagen).

Post menopauze
De tweede fase daalt ook de oestrogeenspiegel doordat de eierstokken niet meer werken. Stemmingen worden nog heftiger, je krijgt opvliegers, je kan last krijgen van nachtelijke zweetaanvallen, concentratieverlies, incontinentie en osteoporose (botafbraak). Het kan helpen om plantaardige oestrogenen toe te voegen aan je voeding.

Liever niet
Koffie, alcohol en nicotine.

Juist wel
Verse groenten en plantaardige oestrogenen.

De volgende voedingsmiddelen bevatten plantaardige oestrogenen:
✦ Peulvruchten, zoals sojabonen, linzen, erwten en kidneyboontjes.
✦ Knoflook.
✦ Zaden, zoals lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten, maanzaad, zonnebloempitten.
✦ Granen, zoals haver, gerst, rogge.
✦ Fruit, zoals appels, peren, pruimen, kersen, cranberry’s, citroenen en grapefruits.
✦ Groenten, zoals broccoli, wortelen en rabarber.
✦ Bepaalde kruiden, zoals kaneel, salie, rode klaver, hop, venkel en peterselie.

Het aminozuur tryptofaan kan een natuurlijk hulpmiddeltje zijn om stemmingswisselingen te verminderen. Er zit veel tryptofaan in eiwitrijke voeding, maar ook in pompoenpitten, linzen, bananen, dadels, granen, zilvervliesrijst, sesam- zaad, zonnebloempitten en noten.

Suppletie
Maca, Isoflavonen & multivitaminen, vitamine d, voor de overgang.

Algemeen voedingsadvies
Tip: Voeg aan alle recepten en dagmenu’s de ingrediënten toe die passen bij de fase waar je in zit. Maak smoothies van plantaardige oestrogenen voor een extra hoge concentratie.

Meer lezen? Dat kan hier.
Maak voor een persoonlijk advies een afspraak met onze diëtist.